“SWISS MADE”

A „SWISS” és a „SWISS MADE” általánosan használt kifejezések órák tekintetében. Mivel a svájci, vagy Svájcban készült óráknak nagy az elismertségük és a hírük, az ilyen feliratot viselő órák eleve nagy előnnyel indulnak a piacon.

Ki és milyen feltételekkel jogosult arra, hogy az általa készített órán a „SWISS”, vagy a „SWISS MADE” feliratot használja?

A választ egy 1971-es svájci rendelkezés (Ordinance) adja meg. A Svájci Óraipari Szövetség honlapján (www.fhs.ch) található részletek szerint egy órán a „SWISS” vagy a „SWITZERLAND” felirat akkor tüntethető fel, ha:

– az óra mozgó része, motorja svájci;
– az óra mozgó része Svájcban került be az óratokba és
– a gyártó az óra végső vizsgálatát Svájcban végezte el.

Az óra mozgó része, motorja akkor tekinthető svájcinak, ha

– Svájcban került összeszerelésre,
– a gyártó Svájcban vizsgáltatta azt be,
– illetve, ha az alkatrészek érték szerint legalább 50%-ban svájci gyártásúak az összeszerelés költségei nélkül.

És mindez csak az órákra vonatkozik….Jól látható az „országbranding” tekintetében a különbség a magyar hozzáálláshoz képest. Nem egy általános fogalmat akarnak ráhúzni több, egymással semmilyen kapcsolatban nem álló dologra (lsd. Hungaricum), hanem egy kifejezetten magas reputációval rendelkező terméktípusnál szabályozzák a részletekbe menően azt, hogy egyáltalán ki használhatja a Svájcra utaló kifejezést. A végeredmény pedig az, hogy az adott termékcsoport ára már önmagában magasabb attól, ha rákerülhet a hőn áhított felirat: „SWISS”, „SWISS MADE”.