Perlik a Spotify-t

Közel 150 millió dollárra perli előadók egy csoportja a Spotify-t, amiért véleményük szerint a zenemegosztó tudatosan, a jogdíjak megfizetése nélkül terjesztette zenéjüket – írja a The Guardian.

Az internet megjelenése fenekestől forgatta fel a zenepiacot – a megváltozott zenei fogyasztás, az ingyen – és illegálisan, a jogdíjak megfizetése nélkül – letölthető zenék alig vagy egyáltalán nem generáltak pénzt a művészeknek.

Az iTunes megjelenését követően 2008 végén tűnt fel a piacon a Spotify, az ingyenesen is használható, kereskedelmi zene-streamelő szolgáltatás, ami másolás védelemmel ellátott tartalmakat tesz elérhetővé a nagyobb lemezkiadók közreműködésével A cég 2014 végén a cég 58 országban volt jelen, 2015 végén mintegy 75 millió felhasználóval.

A Spotify jogdíjat fizet minden meghallgatás után, és szolgáltatása forgalmazásával a bevételek közel 70%-a jogtulajdonosokhoz jut vissza. Ez az összeg 2015 első negyedévében mintegy 300 millió dollárra rúgott, fennállása óta közel 3 milliárd dollárt fizetett ki jogdíjként.

„Elkötelezettek vagyunk abban, hogy minden fillért megfizessünk a dalszerzőknek és a kiadóknak” – nyilatkozta Jonathan Prince, a Spotify kommunikációs vezetője. Mint fogalmazott, az Egyesült Államokban gyakran nem lehet fellelni a megfelelő információt a szerzői jogok tulajdonosainak azonosításához. Amikor a jogtulajdonosok kiléte nem azonnal egyértelmű, félreteszik a dalok után járó jogdíjakat, amíg nem sikerül megerősíteni, kinek járna jogszerűen a pénz.

További információk:

http://www.theguardian.com/technology/2015/dec/29/spotify-lawsuit-musicians-cracker-alleged-unpaid-royalties

http://www.spotifyartists.com/spotify-explained/